Sunday, April 22, 2012

Epal merah kesukaan saya

selama 18 tahun, aku tak pernah makan epal hijau.. serius, TAK PERNAH..tapi sejak datang belajar kat semenanjung malaysia ni itu lah first time aku makan epal hijau.. tapi walau ape pun, aku tetap suka epal merah.. epal hijau, sorry.. hehe..

actually khasiat kedua-dua epal ni sama aje, dua2 bagus dalam mencegah lemak dalam badan.. dan mengurangkan kandungan kolesterol dalam badan..  

tapi epal merah tu sendri ade byk jenis, ade yang tak rangup, tak manis, ade yang rangup dan manis manje..yg ni aku suka.. hehe. jeruk2 aku suka masamnya, tapi masam epal hijau aku tak leh terima sgt.. huhu..

epal yg paling sedap, rangup and manis yang de logo 4015, washington red delicious kot.. aku tak berapa sure,tapi kat Jusco, Econsave ade jenis ni (semua tempat ade kot, haha).. 

so, ape lagi kebaikan epal??

mengandungi antioksidan yang boleh menurunkan risiko sakit jantung dan barah
membersihkan saluran usus serta membuang racun toksik dgn cepat
meredakan masalah sembelit dan buasir
kandungan epal tu membantu mengisi perut yg lapar

dan, selok-eloknya selepas makan makanan segera, elok la makan epal utk menyeimbangkan kandungan zat dalam badan dan mengelakkan pembentukan lemak..


carian google

sedapnyeeeee... hihi.. sebiji epal boleh membuatkan hati gumbira, ek??? haha.. hiperbola punye ayat


salam sayang

No comments:

Anak umur 2 tahun belum pandai bercakap?

Assalamualaikum dan Selamat Pagi Just want to share one important research daripada Pakar Terapi Ucapan anak saya, yang mana kanak-kanak y...