Lada putih & lada hitam berasal dari pokok yang same, bezanya, untuk menghasilkan lada putih, lada seperti dalam gambo bawah ni kene rendam dalam air bersih yang mengalir (tp dalam tangki pon ok gak walaupun xde pengaliran) sampai la kulitnye mengelupas.. n tadaaaaa kuar r lada putih.. hahaha... tp yang menyusahkan is masa pengelupasan tu amatlah lame, seminggu lebih..... huuuu... tu pun x semua yang kulitnye dah tertanggal.. pastu masalah lain is bau nye yang amat hanyir.. uihhhh.. sangat busukkkk... (tp den sabo je la..) dah koje..gaji ade, key r beli perfume wangi2.. hihi...
tp dari segi kualiti, bau busuk tu causes volatile oil nye mengurang... so t bile dah kering, aroma yg menyengat hidung tu kurang ler.. huhu..
Ah, pastukan bile kulit seme dah tertanggal, baru lah kita jemur.. selalu org kpg jemur kat luar.. klu panas lagi masyuk.. klu hujan tetiba, berlari2 r hangkut semua lada2 masuk dalam lek.. huhu... selalu klu lada putih ni, cepat je kering, dalam 2 days ler (klu gune oven).. klu lada hitam 5 hari kot. huuu..
Then klu nak lada hitam pulak, xya rendamkan dalam air, jz jemur je terus dari pokok haaa.. dah hitam manis sedang2, jemurkan n tadaaaaa jadi ler lada hitam legam...
kandungan piperine dalam lada hitam lagi banyak dr lada putih sebab kulitnye still ado, x macam lada putih.. and piperine ni terhasil tym penjemuran... klu still kat pokok tu rase 80% is water, sah-sah ler kandungan piperine sikit ajo... tp kan dari pokok ni pon leh amek mentah2 wat jeruk.. jeruk lada ni leh wat sambal belacan jgak.. huuu.
p/s :: semua ni aku tau dr Mr.Augustine.. sangat baik n suke bercerita.. rase klu dia wat talk sal lada, mesti semua org suka.. excited semua nak tanam lada.. haha... waiting for more story sal lada.. I'am waiting!!!!
No comments:
Post a Comment