Analisis ini untuk mengekstrakkan piperine content dalam pepper berries.. piperine ni la yg reponsible for rasa pedas, yea.. hihi.. piperine ni jugak ado antioxidant and anti-cancer pon ade.. di samping leh bantu sistem digestion kita.. so, pepper ni bukan sekadar sebagai bahan perasa je..
ni pulak utk determine kandungan volatile oil @ minyak pati dalam pepper.. mengambil masa 6 jam.. (huhu, amat bosan menunggu). Minyak inilah yang menyebabkan pepper ni ber'aroma' ala2 menyengat hidung gitu.. analisis ini hanya menggunakan air sahaje.. sonang.. dalam kuali pun leh wat (konon).. hehe
analisis ni pula adalah steam distillation, kene wait dalam 4 hours la klu nak dpt result.. untuk menentukan kandungan kelembapan dalam pepper, selalu standard kite guna uk masak tu below 12%, klu x, xle eksport le jawabnye..
setakat ni, aku dok ulang wat ni sampai dpt keputusan yang reliable..
No comments:
Post a Comment